A Fürdő-sziget a legnépszerűbb hely volt Buda környéken sok száz éven át.  Allte-Offen őslakói ugyan "Bad Haufen warme Quellen" -nevezték, de a pesti földmívesek éppenséggel ezt megérthették, híres vidám hely volt.

Réges-rég, mikor a szarmaták, gepidák, esetleg a távolabbi dákok földjéről érkezett kereskedőt átengedtek a pesti partról Aquincum felé, akkor - ha már vámot kellett fizetnie, és simára borotvált képű civis-ek között kellett üzletelni - a hajóhídon való átkelésnél legalább kis időre felüdülhetett a meleg forrásokban. Később ugyan híd nem volt, de ha a nemesek, katonaemberek, fausztató tótok és az helybeli asszonynép találkozni akart, bizonyosan meglelték a módját hogy véletlenül egyszerre érjenek a pici sziget 60 forrásához fürdőzni, a révészek hallgatásának pedig bizonyosan szabott ára volt.

RÖVID 8 PERCES VIDEÓ Linkje:  https://youtu.be/0c-ahH-mt8U
A jobbik videó linkje kissé lejjebb van, ha érdekel, haladj tovább!

Szóval, volt egy pici csodás sziget a Duna közepén, méghozzá Óbuda és a Pesti part között, amin hévforrások fakadtak. Ha az frissen egyesült főváros árvízvédelmi terve kissé megelőzi az országos Dunahajózási terveket, meglenne e szigetünk ma is - Mivel azonban sajna a város pár hónapot késett, Cs.u.K. állami beruházás keretében 1874-ben nagy vidáman elkotorták, majd elfelejtették az egészet.

Erről a szigetről készítettük legújabb tudományos publikációnkat - amely a remek témából adódóan tudomány-népszerűsítésre ideális, hangulatilag egyszerre vidám és szomorkás, no és még haszna is lehet. - A csilivili Dagály sportpalota fűtését és vizét az e sziget helyén hasznosítatlanul elfolyó termálvíz adja majd egy szép napon, alkalmasint rögtön, amint a frissen beépített gázkazánokat egyszer majd leamortozálják.

Geográfiai, és újságírói szempontból ideális téma: sok-sok hévízforrás egy eelveszett, elfeledett sziget helyén, elrejtve a Duna vize alatt, mindez Európa legszebb fővárosán belül.  Mivel még  legnagyobb Dunaparti sportberuházásunk mellett is található, a főváros kedvelői mellett még a vizisportok rajongóinak is érdekes lehet ez a sziget.

Akit a részletek is érdekelnek, ugorjon át a youtube-ra, megnézni a Fürdő-szigetről szóló ismertető videót nézze meg. (A felvétel kissé torokfájósan készült, pontos szövegkönyv nélkül, plusz még blogot szerkeszteni se igazán tudok, kérem mindezt nézzék el nekem, valahol el kell kezdeni. ) Aki pedig csak belelesne a témába, azoknak tettem  a felső linket a korábban készült politikusok számára optimalizált gyors verzióhoz.

VIDEÓ, RÉSZLETES, 32 PERC  https://youtu.be/5khNMUzp14I

FOR ENGLISH SPEAKERS  https://youtu.be/lkIepV711UA

A videó-prezentáció közérthető, sok képpel készült. Nyomokban tudományos ismeret-terjesztést is tartalmaz!